Η τηλεκατευθυνόμενη ιστιοπλοΐα ή αλλιώς ραδιοϊστιοπλοΐα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ιστιοπλοΐας τριγώνου με την ουσιαστική διαφορά πώς οι κυβερνήτες δεν επιβαίνουν στα σκάφη αλλά τα κατευθύνουν από απόσταση με την χρήση μιας τηλεκατεύθυνσης.

Το μέγεθος των σκαφών ανάλογα την με την κλάση μπορεί να ξεπερνά το 1,5μ μήκος και τα 3μ ύψος από τη καρίνα μέχρι την κορυφή του καταρτιού. Τα υλικα κατασκευής είναι το ξύλο ο πολυεστέρας και τα υαλονήματα και κυρίως τα ανθρακονήματα εμποτισμένα με ρητίνες.

Οι αγώνες πραγματοποιούνται σε κλειστές θάλασσες ή λίμνες κοντά στη στεριά με διαδρομές κυρίως όρτσα πρίμα βάση των Κανόνων Αγώνων Ιστιοπλοΐας (RRS) και των κανονισμών της κάθε κλάσης, όπως τροποποιούνται από το παράρτημα Ε για τα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη.

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βούλας έχει αναγνωριστεί από την ΕΙΟ και την International Radio Sailing Association ως εθνικός φορέας αγωνιστικών τηλεκατευθυνόμενων ιστιοπλοϊκών και έχει δημιουργήσει το αρμόδιο Ελληνικό Τμήμα Τηλεκατευθυνόμενης ΙστιοπλοΐαςHellenic Radio Sailing Division . Επίσης είναι και αρμόδιος φορέας έκδοσης πιστοποιητικών για σκάφη κλάσης Marblehead.

Σκοπός είναι η οργάνωση, προβολή, διάδοση, προαγωγή και ανάπτυξη της αγωνιστικής τηλεκατευθυνόμενης ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα με την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους κυβερνήτες των αναγνωρισμένων κατηγοριών και τους ομίλους.